Peutergroepen

We hebben bij Mickey 3 peutergroepen van 2,5 tot 4 jaar.
Peuters krijgen bij ons een rijke omgeving met materialen en werkjes aangeboden. Een breed aanbod in materialen en werkjes draagt er toe bij dat kinderen zich breed kunnen ontwikkelen; kinderen ontwikkelen zich namelijk door spel.
Wij noemen de omgeving waar kinderen doorbrengen ook wel de voorbereide omgeving. In de omgeving is over alles nagedacht. De peuterruimten zijn zo ingericht dat kinderen alles zelf kunnen pakken en de omgeving veilig is. Daarnaast moet een ruimte rust uitstralen, voldoende uitdaging bieden, er aantrekkelijk uitzien, praktisch ingericht zijn en ordelijk en netjes zijn. We willen kinderen immers het goede voorbeeld geven.

Kinderen krijgen bij ons veel ruimte om zelf te kiezen waarmee ze willen spelen. Soms kiest een kind ervoor om iets samen met een ander kind te doen en soms niet. Kinderen komen elkaar telkens tegen. Het ene kind dat aan het puzzelen is, zit naast een kind dat schelpen van verschillende vormen aan het sorteren is terwijl er tegenover hen een kind aan het schilderen is met waterverf. Bij peuters is er, naast het vrij spelen, ook aandacht voor groepsgerichte activiteiten zoals: creatieve activiteiten, voorlezen en vertellen, poppenspel, liedjes zingen, (kring)spelletjes doen en muziek maken.

Peuters zitten in een ontwikkelingsfase dat ze het heerlijk vinden om volwassenen te imiteren; het liefst met allerlei echte materialen. Hiertoe krijgen onze peuters ruimschoots de mogelijkheid. Kinderen helpen mee tafel dekken, fruit bereiden, vegen en wassen zelf hun bord en glas af. Er zijn werkjes voor peuters om te oefenen met schenken, zeven en scheppen. Deze handelingen bevorderen enerzijds de zelfstandigheid van een peuter en anderzijds oefent het kind zich motorisch. Het leert zich ook te focussen en een eenvoudige taak tot een eind te brengen. De meeste peuters kunnen en willen heel veel zelfstandig doen, een andere peuter heeft nog wat begeleiding en hulp van de leidster of van een ander kind nodig. Met echte materialen gaan kinderen vaak erg voorzichtig om.

Bekijk hier een filmpje van de peutergroep waar de peuters vrij spelen.
Lees hier meer over alle verschillende ontwikkelingsgebieden

Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT